Панаирът на занаятите в Димитровград с награда "Златен шев"
81686

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Панаирът на занаятите в Димитровград с награда "Златен шев"
  • Панаирът на занаятите в Димитровград с награда "Златен шев"

С Божи благослов стартира днес четвъртото издание на вече традиционния Панаир на занаятите в Димитровград. Водосвет на базара пред спортна зала „Младост” отслужи архирейският наместник на Хасковска духовна околия Георги Тодев. Успех на гостите- 31 майстори от 12 населени места в страната пожела председателят на общинския съвет Стефан Димитров, който връчи на организаторите от читалище „Звездица” специална грамота за приноса им в съхраняване на българските занаяти и фолклор. Програмата на панаира представи председателят Антония Иванова, а майсторите-занаятчии- етнографът от местния музей Недялка Тодорова.

Бижута от полимерна глина и епоксидна смола, в които са поставени изсушени цветя, се предлагат за първи път в Панаира на занаятите в Димитровград. Изработва ги Биляна Вадинска от Стара Загора, за която това е дебют на този базар. Участват утвърдени и млади автори от София, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Троян, Велико Търново, Плевен, Сливен, Котел, Шумен, Русе и Димитровград. И този път посетителите ще изберат най-атрактивен занаят, като за целта е осигурена урна, в която могат да дадат своя вот. Награда ще получи и най-младият участник, обяви Антония Иванова.

Панаирът днес продължава от 17.30 часа пред зала "Младост" с концерт на ТА "Звездица". Утре- 12 септември, базарът ще е от 8 до 14 часа, като от 10 до 12 часа е предвиден концерт на певчески групи от с. Минерални бани, с. Брод, с. Каснаково, с. Длъгнево, с. Рупките (Чирпанско) и хороводни клубове от Хасково и Димитровград.

 

В неделя- 13 септември, от 10 часа, е организирано ревю на димитровградски производители на облекла, като за първи път ще бъде връчена наградата "Златен шев". От 11.30 ч. е награждаването за най-атрактивния занаят.