Нова репетиционна зала откри димитровградският театър
58713

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Нова репетиционна зала откри димитровградският театър
  • Нова репетиционна зала откри димитровградският театър

Новата си репетиционна зала откри днес димитровградският общински драматичен театър "Апостол Карамитев". Залата се намира на мястото на бившата гардеробна и е обособена със средства от бюджета на театъра. Многофункционална е и може да се използва не само за репетиции на маса, но и за камерна сцена, камерни изложби, за презентации, за пресконференции, представяне на книги, творци и др., коментира директорът Тодор Боянов на първата пресконференция в залата днес.

Предвидили сме 5 отделни светленни вериги, което подпомага тази многофункционалност, защото в зависимост от различното осветление, помещението изглежда по съвсем различен начин, демонстрира днес той.

Над 20 са били представленията на димитровградска сцена през отиващата си 2012 г., а след откриването на новия творчески сезон 2012/2013 г. макар и със закъснение, заради ремонта по "Красива България", салонът за всяка от гостуващите тук представления е пълен. Буквално за ден се продадоха билетите и за комедията "Спанак с картофи", с която на 17-и ноември ще гостуват Владимир Карамазов, Захари Бахаров и Юлиан Вергов, коментира Тодор Боянов.

През тази година реших, че приоритет е сградата на театъра в Димитровград и затова насочихме всичките си усилия и средства към възстановяването й, както и към закупуване на нова техника, която беше крайно необходима, за да можем през 2013 г. да имаме и собствени постановки, каза той. Три са новите попълнения в 11-членния екип на театъра. Двама млади актьори, завършили НАТФИЗ- Димитър Караиванов и Калин Иванов, които идват от репертоарни театри- шуменския и казанлъшкия. Димитровградската публика ги е гледала в "Гераците" и "Железният светилник". Успях да ги привлека тук с идеята, че ни предстои да възродим един театър, издаде Тодор Боянов. Нов човек в екипа е и касиер-счетоводителят Емилия Сталева- човек с висше икономическо образование, посочи той. Чуйте го в звуковия файл.



На 20 ноември предстои министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов да открие и обновената по "Красива България" сграда на общинския драматичен театър. 168 277 лв. е стойността на ремонтните дейности, като половината на сумата е съфинансиране от общинския бюджет.  С тези средства бе ремонтиран покривът на сградата, който миналата зима протече и наводни съблекални, гардеробна и репетиционна. Подменена бе прозоречната дограма и боядисана фасадата на сградата.