Археологическите разкопки ще бъдат прекратени
В деня на културните ценности, 18 април, археолога д-р Нехризов изнесе презентазия в Регионалния исторически музей в Хасково.

Той представи в детайли откритията, които е проучил със своя екип в древната тракийска гробница край село Текето. Открити са 1 централен и 7 вторични гроба, изработени прецизно от каменни плочи, предава Агенция "Булфото".

Човешките останки са били слабо запазени, но става ясно, че погребенията са извършени по християнски обреди. Екипът е проучил и иманярските изкопи, където е открил множество фрагменти от стенописи.Гробовете датират от късната античност, 5-6 век след Христа.

Уникална находка: Откриха най-ранното свидетелство за християнството по българските земи (СНИМКИ)


Централният гроб е бил ограбен още в древността от иманяри. Малък брой човешки кости са били открити на дъното на гроба. В него е почивал сравнително млад човек, но със сериозни здравословни проблеми, съдят археолозите по откритията.

Намерени са и керамични съдове, някои от които редки и скъпи за времето си, както и части от военно въоръжение - ризници, ножове, вървохе от стрели и копия.

Археологическите разкопките край Текето ще бъдат прекратени. "Гробът е разрушен в доста голяма степен и няма смисъл от влагане на средства, за неговото възстановяване.

Най-доброто решение е откритието да бъде консервирано и съхранено за времена, когато ще е възможно да се направят по-смислени разходи и действия за неговото опазване", заяви д-р Нехризов.

Разкопките са извършени благодарение на финансиране от Министерството на културата и от дарители.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Булфото