Българо-молдовски отбор спечели готварския събор в с.Райново
97156

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Българо-молдовски отбор спечели готварския събор в с.Райново
  • Българо-молдовски отбор спечели готварския събор в с.Райново
Молдовецът Иван Караиванов и Дани Николов от Русе- студенти първи курс в Университета за хранителни технологии-Пловдив, са победителите в Регионалния готварски събор на село Райново, организиран съвместно с учебното заведение. Приготвеното от тях в печка на дърва средногорско руло от заек спечели журито, което единодушно им присъди първото място. В състава на комисията бяха доц. Кремена Никовска от УХТ-Пловдив, д-р Станко Станков- асистент в катедра „Хранене и туризъм“ и кметът на с. Скобелево Емил Маринов. Наградата за Иван Караиванов и Дани Николов е участие във Фестивала на трюфела в Угърчин, като райновското читалище поема разноските по пътуването и пребиваването на двамата там.

На второ място комисията класира кюфтенца от заешко, приготвени от Златина Матева и Марин Иванов- също студенти от университета. Наградата за тях бе газов котлон, като председателят на читалището Митко Желязков се пошегува, че ще могат да си готвят на него и в общежитието.

На трето място бе класирана заешката кавърма от НЧ „Васил Левски“ в димитровградското село Сталево, които  зарадваха младежите и с тутманик със сирене. Глинен гювеч бе наградата за отбора.

Присъдена бе и една специална награда за катедра „Хранене и туризъм“- абонамент за кулинарно издание през 2019 г. 

10 отбора от по двама студенти от 10 ч. днес приготвяха ястия от заешко месо по автентични рецепти от различни краища на страната. В читалище „Марица-2008“ и в двора му готвиха 5 от екипите, а останалите 5 екипа гостуваха в домовете на райновци. Представени бяха рецепти от районите на Бургас, Пловдив, Мелник, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Троян, Русе и др.

Сред участниците от местните читалища бяха това в с. Сталево и с. Добрич, като се включиха също общинският съветник Добринка Ганева и кметът на с. Добрич Марин Маринов, който е известен с кулинарното си майсторство. И двамата също получиха грамоти от журито, което призна, че е било изключително затруднено да определи победителите.

Преди 2 години райновското читалище „Марица-2008“ и УХТ-Пловдив подписаха споразумение за сътрудничество, по силата на което преди година проведоха т. нар. в Райново осмянка-типична за Коледа, която се приготвя със свинско, припомни председателят на читалището и кметски наместник Митко Желязков. Чуйте го в приложения файл, както и д-р Станко Станков от комисията, победителите  и класираните на второ място.