3 от 6-те изключително ценни намерени при археологическите разкопки билонови монети, ще бъдат върнати в общинския исторически музей на Ивайловград, информират от администрацията на града. Това обеща за ивайловградчани и гостите на града, проф. Божидар Димитров - директор на НИМ - София, в телефонен разговор, който проведох с него, разказа кметът на общината Диана Овчарова. Тя сподели още: „От сега мога да кажа, че това ще бъдат най-ценните експонати, които ще красят нашия музей. Изключително съм удовлетворена, защото туристите ще свързват Ивайловград не само с антична вила "Армира",  а ще посещават музея и другите обекти, по които се работи - "Родостица" и "Лютица", подчерта тя. И не пести благодарността си към археолозите Бони Петрунова, Гергана Кабакчиева и Ивайло Кънев. Радвам се, че съм човекът, предложил проф. Божидар Димитров за почетен гражданин на Ивайловград, каза още Диана Овчарова.

Бронзовият съд с 6 редки билонови монети (сплав от злато и сребро) бяха открити на 12 август по време на поредната експедицията на археолога Ивайло Колев, който проучва крепостта „Родостица" край Ивайловград. Малкото съкровище бе намерено в голямата средновековна сграда, на която учените се натъкнаха през миналото лято. И шестте монети са в отлично състояние. Според нумизмати те са от времето на византийския император Йоан ІІІ Дука Ватаци, тоест от началото на ХІІІ век.

Археологът Ивайло Кънев ги показа първо на кмета на общината, а след това разказа пред екипа: „Тези монети са изключителна рядкост, особено такова количество намерено на едно място. Те са византийски. От лицевата им страна има релефно изображение на светец войн с меч и император, които заедно държат кръст, а от обратната страна е образът на Христос Вседържител. Съдът, в който ги открихме, е нетипичен и до момента в Европа не е откриван подобен. Той представлява медни ленти, които са скрепени с нитове, изключително груба изработка."

От началото на разкопките този сезон до момента са открити около 70 артефакта, от които и два бронзови пръстена, които са много редки, защото до този момент пръстени не сме откривали дори и в погребенията, допълва Ивайло Кънев.