В Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна се проведе петата Национална научна конференция, с която Трявна отбеляза 450 години от началото на своето летоброене.

Темата бе "Трявна и тревненци в националната история и култура", а основната цел беше да се представят нови научни изследвания, свързани с различни проблеми, касаещи българската история, култура и изкуство, и в частност Трявна и Тревненския край.

С тази конференция бяха отбелязани 100 години от Първата световна война, 130 години от Съединението на България и Сръбско-българската война, 165 години от рождението на съратника на Васил Левски - тревненецът Ангел Кънчев и 165 години от рождението на големия български художник Иван поп Димитров.

По време на научния форум бяха представени 50 доклада на специалисти, работещи в различни научни институти, музеи и архиви. Специален гост на конференцията бе и украинската делегация от град Николаевск, участниците в която останаха впечатлена както от града, така и от работата на музейните дейци.



Като съпътстващо събитие бе откриването на изложбата на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа", която е експонирана в Галерия „Казаков”.

В своето приветствие към участниците в конференцията кметът на Общината -  инж. Драгомир Николов заяви:

"Убеден съм, че нашият град предлага изключително подходяща атмосфера за провеждането на подобни прояви. В тази връзка искам да подчертая, че Трявна и Тревненско винаги ревниво са пазели спомена за своите люде, будили, бранили и укрепвали българското самосъзнание, българското достойнство и българското достолепие.

Опитваме се да намерим продължение на завещаните от тях традиции в днешно време, стремим се да не помръкне и не изтлее оставената ни в наследство духовност. Вярвам, че с усилията на всички ни тази цел е постижима".