На 14 юни в Окръжен съд се гледа делото срещу „Топлофикация Габрово”. То е образувано по искова молба на Община Габрово, ОУ „Райчо Каролев”, ДГ „Слънце” и „Дом на хумора и сатирата” срещу „Топлофикация Габрово” ЕАД.

Предявени са колективни искове за установяване по отношение на всички абонати на ответното дружество, че през периода от 1 ноември 2016 г. до момента на сезиране на съда дружеството не изпълнява законово вменени му задължения, като системно не доставя или доставя некачествена услуга на своите абонати, нарушавайки Закона за енергетиката и утвърдените с Решение на КЕВР и прилагани от дружеството Общи условия.

Търси се извънсъдебно уреждане на делото срещу „Топлофикация Габрово”

Ищците настояват да се осъди „Топлофикация Габрово” ЕАД да предприеме действия по реално начисляване на неустойките за недоставено количество енергия по отношение на потърпевшите абонати, съгласно общите условия на дружеството, за периодите, в които не е доставяло топлинна енергия на същите.

Колективен иск срещу „Топлофикация Габрово” е допустим

Претендира се още да се осъди „Топлофикация Габрово” ЕАД да предприеме действия по привеждане на топлопреносната мрежа в съответствие с изискванията на Закона за енергетиката и подзаконовите нормативни актове по неговото приложение, както и да се признае правото на всички абонати да ползват пет процента компенсация независимо от момента на плащане на фактурата и предходните задължения.