На обходния път на Габрово се работи с пълна мобилизация, съобщава във водещата си статия днес вестник „100 вести”. Какъв е напредъкът, докъде са стигнали строителните работи, спазват ли се сроковете, отговарят от Агенция „Пътна инфраструктура“ – проследява изданието.
 
„Проектът за обходен път на град Габрово е разделен на 5 етапа и се изпълнява в две фази. Предвижда се строителството на участък от 23,254 км, етапна връзка на обхода със съществуващия път І-5 (3,1 км) и изработването на разширен идеен проект за тунел под връх Шипка. В момента се работи по Фаза І.”
 
Учителските заплати се повишават с 15% от 1 септември, четем в друга статия на вестника.
 


 Ще привлекат ли те млади хора професията? Как на практика ще се реализират усилията на Министерството на образованието за пълното обхващане на децата в детските градини и на учениците в училище? Тези въпроси коментира областния координатор и председател на ОбКС на Синдиката на българските учители в Габрово Ренета Колева.

 
„За да повишат интереса към учителската професия на завършили студенти, от МОН обмислят създаването на специална платформа, където да се обявяват свободни учителски позиции, като се предвиждат и специални стипендии за студенти от българските диаспори в Македония, Украйна и др. В същото време в страната има райони, където има недостиг на учители, както и има подчертана липса на квалифицирани учители по природомате-матическите дисциплини и чуждоезиковото обучение. Вероятно ще се търси начин за задържане на утвърдените преподаватели, дори след като навършат години за пенсия.”
 
13 деца от школата на „Чардафон-Орловец“ се снимаха с Везенков.
 


 13 деца от школата на „Чардафон-Орловец“, начело с младия наставник Антонио Станков, бяха част от ентисуазираната българска агитка, която в събота вечер подкрепи баскетболните ни национали при впечатляващия успех над Португалия, с което напълниха с положителни емоции душата на лидера на тима Александър Везенков. Крайното 91:65 в „Арена Ботевград“ на практика осигури участието на нашите в Световните квалификации за Китай през 2019-та.
 
„Идеята бе обща – на треньорското ръководство и децата. Всички останаха много доволни. Снимаха се повечето играчи на националния ни отбор, взеха автографи от тях, след мача и направихме обща снимка с Александър Везенков“, споделя пред вестника Антонио Станков.
 
Пътуването до Ботевград е и своебразна награда за усърдието на подрастващите габровски баскетболисти.