През април се навършват 125 години от рождението на Чарли Чаплин и 100 години от появата му в киното. Със своя талант на актьор, режисьор, композитор и продуцент великият комик бележи цяла епоха в киноиндустрията и печели сърцата на милиони зрители по цял свят.

В столицата на хумора – Габрово се намира единственият в България паметник на Чаплин. Оригиналната композиция е дело на акад. Георги Чапкънов и се намира в Парка на смеха до Дома на хумора и сатирата. Паметникът на най-великия комик на всички времена е любима атракция и неизменно място за снимки за спомен на туристите, които години наред не спират да му отдават заслужена почит.

Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще отбележи годишнината от рождението на Чаплин със специална вечер, посветена на вълнуващия му живот и забележителната му кариера в киното – в рамките на поредния „весел четвъртък”  с начало 17:30 ч. на 10 април.

Богато илюстрирана презентация ще покаже малко известни и любопитни факти от личния му живот, срещите му със знакови личности от епохата, историите по създаването на най-известните му филми и многобройните паметници по цял свят, издигнати от признателни почитатели на неговото изкуство.



Любителите на комедиите ще имат възможност да видят откъси от популярните неми филми, в които Чаплин умело изгражда образа на емблематичния си герой – Скитника. Екипът на Дома на хумора е подготвил и камерна изложба от фонда „Хумор на народите”, която ще представи карикатури, малки пластики и живописни платна, пресъздаващи образа на великия комик.

В програмата на вечерта ще бъде открита и изложбата от фото конкурса „Аз и Чарли в Габрово”, а авторите на най-добрите фотографии ще получат наградите си. Организатор на конкурса е Домът на хумора и сатирата, а за участие в него свои фотографии на паметника на Чаплин изпратиха както габровци, така и гости на Габрово, успели да се снимат с него за спомен от града на хумора.