Ценните качества на трофея са свидетелство за селекцията в ловното стопанство и за грижите, които се полагат за местообитанията на животните
В държавното ловно стопанство в Тервел е добит трофей от сръндак, който подобрява националния рекорд, съобщиха от Североизточното държавно предприятие.

Националните паркове отварят за посещение при спазване на строги мерки

Новият трофей е оценен с 232.12 точки по системата CIC при 191 точки за досегашния национален рекордьор, отстрелян край село Къпиново, област Велико Търново, през 2014 година.

Експертите на Североизточното държавно предприятие смятат трофея от Тервел за толкова ценен, че според тях поставеният рекорд няма да бъде подобрен в следващите десетилетия, а има шанс и за класиране в топ 10 на световната листа при сръндака.

Животното в ловното стопанство е отстреляно от български ловец малко след откриването на лова за този вид дивеч. Ценните качества на трофея са свидетелство за селекцията в ловното стопанство и за грижите, които се полагат за местообитанията на животните.


Туристически офиси ще бъдат открити в читалища в Добричката община

В ловното стопанство в Тервел бе подобрен националният рекорд и за елен лопатар с тегло 4.750 килограма и оценен с 208.22 точки, който бе отстрелян от германския ловец Вернер Аустерман през 2016 година.
БТА