29 ученици от Средното училище по стъкларство в чешкия град Валашске Мезиржичи проведоха едноседмично пролетно училище по изкуствата в „Двореца” – Балчик. Архитектурно-парковият комплекс е домакин на пленера за шеста поредна година. Партньорството между културния институт и чешкото училище датира от 2014 година и се осъществява по проект по програма Еразъм.

Благодарение на тази двустранна инициатива най-добрите възпитаници на училището получават възможност да усъвършенстват своите умения  в неповторимата атмосфера на „Двореца”.

Невероятният Валмез или как един малък чешки град изживява бум в икономиката си (ВИДЕО)

Традиционно пленерът завърши с изложба – скици, графики, акварелни творби, стъкло и керамика, която бе открита тази вечер. Гости на „Двореца” са първият зам.-кмет на Валашске Мезиржичи Ивона Воячкова – с ресор култура, и Здислава Одстрчилова – зам.-кмет по икономическо развитие. Изложбата уважиха и зам.-кметът на Балчик Димитрин Димитров и началникът на отдел „Култура” в общината Сава Тихолов. 

Директорът на Културен център „Двореца” Жени Михайлова пожела на учениците да продължават да се вдъхновяват от това място. Тя изтъкна, че партньорството със Стъкларското училище е изключително плодотворно. Също по програма Еразъм, и тази година през юни в „Двореца” ще пристигнат ученици от училището, които ще работят като доброволци през лятото и ще се включат в организацията на културните събития.

„Това място има невероятна атмосфера. Щастлива съм, че двата града – Балчик и Валашске Мезиржичи, вече няколко години имат приятелски отношения и могат да се похвалят с различни съвместни културни прояви. Балчик е град с богата история и много фестивали и е достоен партньор за културен обмен”, заяви Ивона Воячкова.