Валашске Мезиржичи
Валашске Мезиржичи / Дарик Добрич
22-хилядният град Валашске Мезиржичи, който се намира в Източна Чехия, представлява любопитен пример за икономически растеж. В целия регион, който наброява около 40 хиляди жители, е развита индустрия, за каквато огромната част от българските градове могат само да мечтаят.

В местното кметство, пред журналисти от Добрич и Балчик, бе представена историята, настоящето и постиженията на Валмез, както е наричан за по-кратко градът. Той има български партньорства – сътрудничи си със Севлиево и с „Двореца” в Балчик. Нов проект, свързан със стъкларското училище във Валмез и Културен център „Двореца” стартира преди дни.

Най-скъпото училище в Чехия подготвя дизайнери на стъкло (СНИМКИ)

Името на града означава „междуречие“ – на това място се свързват две реки в една, наречена Бечва. Валмез е създаден през 1297 година, първоначално е съставен от две населени места, които по-късно се обединяват.

Валашске Мезиржичи
Дарик Добрич

Общината в момента изживява пик в развитието на икономиката си. Там има над 20 големи фирми от широк промишлен спектър, а безработицата е 2,8%.

Гордостта на Валмез е химическият завод, който изнася продукция в целия свят и където работят 1000 души. Има и завод за части за автомобили с оборот 70 млн.евро, който изнася за Германия, Мексико, Китай и др.



Във Валмез има развито машиностроене, строителство на биогаз станции, пътно строителство, производство на стъкло за медицинска апаратура, производство на метални конструкции и стоманени елементи за различни цели, на плъзгащи се и автоматични врати. Произвеждат се още котли за отопление, стерилни системи за помещения за различни цели и звукови уредби и електронни пособия за автомобили.

Фирма за мебели и матраци, основана през 1890 година, днес има 180 000 клиенти в Европа.

Там се намира и фирмата – световен лидер в производството на осветителна сценична техника. Продуктите й са ползвани за турнета на супергрупи, като Ролингстоунс и AC/DC, както и за осветлението на лондонския Роял Албърт Хол и световни спортни събития.

Във Валмез е изградена най-голямата честна болница в Централна Европа.

Валашске Мезиржичи
Дарик Добрич

Леката промишленост е представена от фабрика за млечни продукти, преработваща 100 000 литра дневно, едно от петте най-големи производства на колбаси в Чехия, шивашка фирма, шила спортните екипи на чешките олимпийци, и фабрика за печене и пакетиране на кафе с обем 20 000 тона кафе годишно.

„И при нас, както и в България, съществува проблемът с работната ръка“, сподели кметът на Валмез Роберт Стржинек и добави, че в момента там се търсят 1000 работници. Има гастарбайтери от Украйна и Сърбия, а собственикът на голяма месопреработвателна фирма направил канал за внос на работници от Монголия.

Част от фирмите, особено чуждите, дават много средства за социални инициативи, имаме и развито социално предприемачество, подчертаха от общината. Комуналните услуги също са на висота.

Общината във Валмез отчита успехи в областта на образованието, културата и туризма. В двата замъка, строени от местни феотдали през 19 век, са подредени впечатляващи художествени експозиции. Фестивалът на светлината, който се провежда в града, спечели награда за „най-голям нискобюджетен фестивал в света“. Валмез има и фолклорен фестивал, както и месечен фермерски пазар. Спортната инфраструктура включва закрит и открит басейн, леден стадион и няколко спортни зали.

Във Валмез е родена тенис звездата Томаш Бердих.