Специализирана полицейска операция за контрол на скоростта ще се проведе от 6.00 часа на 19.04.2017 г. до 06.00 часа на 20.04.2017 г. на територията на Силистренска област, както и в цялата страна, съобщават от ОДМВР-Силистра.

Акцията е организирана по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и цели да се намалят пътнотранспортните произшествия, предизвикани от бързото шофиране.

По време на операцията ще се осъществява активен контрол върху скоростта на моторните превозни средства в населените места, по главните пътища и  третокласната пътна мрежа. В районните управления на ОДМВР-Силистра са изготвени планове за провеждане на операцията и са определени точки за контрол, съобразени по време и място с интензивността на движението. Ще бъдат използвани всички автоматизирани технически средства за контрол на скоростта.

Подобна операция се провежда от TISPOL от 2013 г. Миналата година в нея са се включили  12 906 пътни полицаи от 22 страни на Европейския съюз, които са проверили 2 463 622 моторни превозни средства.  Обобщено за целия ЕС е установено, че 4,97% от водачите са шофирали с превишена от разрешената скорост.