Приключва работата по проект „Предотвратяване на последиците от наводнения на територията на гр. Добрич чрез укрепване на напречното сечение на р.Добричка", съобщавта от общината. Общата му стойност е 909 687 лева, с участие на общината - 45 822 лева.

Строително ремонтните работи бяха извършени от фирма "Екострой". За изграждането на новата корекция от 3100 метра в участъка от моста на околовръстен път до началото на градския парк бяха усвоени 683 600 лева. Извършените са почистване на растителността около и в канала, на коритото от наноси и отпадъци; монтиране на ограждащи и предпазни съоръжения; геодезическо трасиране на оси и контури и др. С останалите средства по договора през миналата година бе почистена избуялата растителност и коритото, бяха ремонтирани най-компрометираните участъци от началото на градски парк „Свети Георги" до вливането на дере „Сердика" в реката.

Изпълнените дейности са съобразени напълно с изискванията за опазване на околната среда. Почистването на натрупалите се битови и други отпадъци промени екологичните показатели на водата и коритото. Растителността, обрасла в и около коритото на реката, е почистена така, че да не се засяга или променя ландшафта. Изпълнените строително-ремонтни работи намаляват опасността от активизиране на ерозионни процеси в района. Повишена е сигурността за жителите и гостите на града чрез сведената до минимум опасност от наводнения и преливане на реката, отбелязват от общината.