Специализираната болница за рехабилитация „Тузлата" в Балчик ще бъде в коледна ваканция между 21 декември и 11 януари. От миналата година лечебното заведение работи целогодишно и приема пациенти и през зимния сезон. Започнал е ремонт на откритата част за калолечение, съобщи в ефира на Дарик управителят д-р Камелия Кирчева. Процедурите с лечебна кал през лятото се извършват на брега на единия от двата лимана. Условията там не са променяни от 50-те години на миналия век. Няма да успеем да направим всичко планирано наведнъж, защото е със собствени средства, каза Кирчева, но ще подменим душовете и съблекалните. Ще се направи един общ вход за жените и мъжете.

Болницата е изцяло на самоиздръжка. Пациентите, които я посещават от цялата страна идват по три направления. Най-многобройни са осигурените по Здравна каса. От 5 години функционира програма за работещи, сключена с НОИ, по която има ръст, коментира управителят. Все повече са частните посетители, които си заплащат всички услуги. В последните години са се увеличили и чужденците. Най-много са гостите от Русия и Румъния, както и англичаните, живеещи у нас. Някои ползват само процедурите, други остават в базата.

В „Тузлата" се лекуват болести на опорно-двигателния апарат, нервната система, кожни заболявания. Ползват се четирите природни богатства, които предоставя уникалното място на брега на морето - лечебната кал, която се вади от дъното на едното езеро, солените лимани, минералната вода, която извира в района и е полезна против псориазис напр., както и слънчевите лъчи през лятото. Калолечение се предлага и през зимата - на закрито. Има също луголечение, електролечение, кинезитерапия. Апаратурата за тези дейности е много модерна - сменена е в последните години. За разлика от други болницаи, тук няма проблеми с персонала. Има двама физиотерапевти, няколко лекари, които са на 24 часово дежурства, 7 рехабилитатори и двама кинезитерапевти. При по-слабата натовареност през зимата, специалистите посещават обучителни курсове за сметка на лечебното заведение, каза управителят.

Сградата на болницата е строена през 1957 г. за детски санаториум. Материалната база е ремонтирана - покрива, стаите, някои от които са със санитарни възли. Имало е субсидия от МЗ през 2007 г. от 1 млн.лева. Останалите подобрения са със собствени средства. 90% от базата е в много добро състояние в момента, заяви Кирчева.



Тя не скри, че продължава да има бизнес апетити към уникалното природно място. Ръководството на болницата води пет дела за неправомерни сделки с техни терени, извършени в миналото. Едно от тях е срещу софийска фирма, придобила 6 декара земя на болницата, продадени на ниска цена през 2010 г. от бившия областен управител Ердинч Хаджиев. Тази територията е оградена с телена мрежа, има проект за строителство на хотел и къщи за рекреация. Има и много имоти в района, които по не съвсем изряден начин са придобити през годините от частни лица.

Д-р Кирчева се надява, че няма да настъпи скоро промяна в облика на „Тузлата" в Балчик. Тя призова посетителите на езерата да връщат лечебната кал в същия лиман, от който я вадят, защото регенерацията й за година е само 1 сантиметър и ако не се опазва може това богатство да бъде изгубено във времето.