Правят ремонт на откритата част за калолечение на „Тузлата“
Правят ремонт на откритата част за калолечение на „Тузлата“ / sbrtuzlata.com

Специализираната болница за рехабилитация „Тузлата" в Балчик ще бъде в коледна ваканция между 21 декември и 11 януари. От миналата година лечебното заведение работи целогодишно и приема пациенти и през зимния сезон. Започнал е ремонт на откритата част за калолечение, съобщи в ефира на Дарик управителят д-р Камелия Кирчева. Процедурите с лечебна кал през лятото се извършват на брега на единия от двата лимана. Условията там не са променяни от 50-те години на миналия век. Няма да успеем да направим всичко планирано наведнъж, защото е със собствени средства, каза Кирчева, но ще подменим душовете и съблекалните. Ще се направи един общ вход за жените и мъжете.

Болницата е изцяло на самоиздръжка. Пациентите, които я посещават от цялата страна идват по три направления. Най-многобройни са осигурените по Здравна каса. От 5 години функционира програма за работещи, сключена с НОИ, по която има ръст, коментира управителят. Все повече са частните посетители, които си заплащат всички услуги. В последните години са се увеличили и чужденците. Най-много са гостите от Русия и Румъния, както и англичаните, живеещи у нас. Някои ползват само процедурите, други остават в базата.

В „Тузлата" се лекуват болести на опорно-двигателния апарат, нервната система, кожни заболявания. Ползват се четирите природни богатства, които предоставя уникалното място на брега на морето - лечебната кал, която се вади от дъното на едното езеро, солените лимани, минералната вода, която извира в района и е полезна против псориазис напр., както и слънчевите лъчи през лятото. Калолечение се предлага и през зимата - на закрито. Има също луголечение, електролечение, кинезитерапия. Апаратурата за тези дейности е много модерна - сменена е в последните години. За разлика от други болницаи, тук няма проблеми с персонала. Има двама физиотерапевти, няколко лекари, които са на 24 часово дежурства, 7 рехабилитатори и двама кинезитерапевти. При по-слабата натовареност през зимата, специалистите посещават обучителни курсове за сметка на лечебното заведение, каза управителят.

Сградата на болницата е строена през 1957 г. за детски санаториум. Материалната база е ремонтирана - покрива, стаите, някои от които са със санитарни възли. Имало е субсидия от МЗ през 2007 г. от 1 млн.лева. Останалите подобрения са със собствени средства. 90% от базата е в много добро състояние в момента, заяви Кирчева.

Правят ремонт на откритата част за калолечение на Тузлата
netinfo

Тя не скри, че продължава да има бизнес апетити към уникалното природно място. Ръководството на болницата води пет дела за неправомерни сделки с техни терени, извършени в миналото. Едно от тях е срещу софийска фирма, придобила 6 декара земя на болницата, продадени на ниска цена през 2010 г. от бившия областен управител Ердинч Хаджиев. Тази територията е оградена с телена мрежа, има проект за строителство на хотел и къщи за рекреация. Има и много имоти в района, които по не съвсем изряден начин са придобити през годините от частни лица.

Д-р Кирчева се надява, че няма да настъпи скоро промяна в облика на „Тузлата" в Балчик. Тя призова посетителите на езерата да връщат лечебната кал в същия лиман, от който я вадят, защото регенерацията й за година е само 1 сантиметър и ако не се опазва може това богатство да бъде изгубено във времето.

Правят ремонт на откритата част за калолечение на Тузлата
netinfo