Ментета от Китай и Украйна подбиват родното качество и свалят цените
Използването на пестициди в растениевъдството и трудностите в реализацията на меда и пчелните продукти са сред основните проблеми пред пчеларите, стана ясно по време на откриването на  шестнадесетото специализирано изложение „Пчеломания”, организирано от „Добрички панаир” АД.

„Зимата беше топла и влажна, което предразполага пчелите и пчелните семейства към развитие на различни болести. Все още е рано да кажем как ще се развие годината, а прогнози можем да правим едва през април” – заяви Добрин Добрев – председател на Областния пчеларски съюз и член на Консултативния съвет по пчеларство към Министерството на земеделието и храните.

Той информира, че е отправил запитване до Националната ветеринарно-медицинска лаборатория и до шестте акредитирани лаборатории в страната за начините, по които които може да се установи и докаже натравянето на пчелни семейства с пестициди.

Ниските изкупни цени на меда също са голям проблем за сектора. На едро килограм пчелен мед се търгува под 4 лева, което е обидна и недопустимо ниска цена, коментира Добрев. По думите му българинът не консумира често мед и по тази причина вътрешният пазар потребява едва около 1 000 - 1 500 кг годишно, а производството възлиза на около 11 хил.тона. 


Друг проблем за бранша е и нерегламентираният внос на мед от Китай и Украйна, който се смесва с родно производство и се продава и изнася като български. „Не можем да обвиняваме само държавата и прекупвачите, самите производители трябва да се сдружават и да работят в колектив за търсенето на външни пазари и да диктуват справедлива изкупна цена за меда” – счита Добрев. Според него цена под 5.50 лева на едро за килограм за най-масовия мед не е рентабилна.


През 2019 г. за финансово подпомагане на пчеларите в България от Националната програма по пчеларство са заделени над 4,7 млн. лева. Общият бюджет на програмата от 2017 до 2019 г. е в размер на близо 14,3 млн. лева. От тях половината са осигурени от ЕС, а останалите – от националния бюджет. Общо за двата приема за финансовата 2019 г., проведени през ноември и януари, 1 900 кандидати са заявили желание за подпомагане.

„Няма друга страна, освен България, в която хората да отглеждат с такава любов своите пчели и да произвеждат мед с по-добри вкусови качества. Пчеларството е приоритетен сектор в отрасъла на животновъдството, което ДФ „Земеделие” подкрепя финансово от 1999 г. и ще продължи и в бъдеще да прилага политиката за усъвършенстване, поддържане и развитие на българските пчелни продукти” – се казва в поздравителен адрес до участниците в изложението от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” Живко Живков.

„ В 21-ви век пред пчеларите стоят изключително големи предизвикателства. Едно от най-големите е рязкото намаляване на популацията от пчелни семейства. Трябва да успяваме заедно – когато пчелари, община и държава вървят заедно, смятам, че ще успеем да прескочим това предизвикателство и да имаме една устойчива популация занапред” - се обърна към присъстващите и кметът на Добрич Йордан Йорданов.


В тазгодишното изложение „Пчеломания” участват 72 фирми. Сред тях са две от Сърбия и по една от Турция и Румъния. Традиционно „Добрички панаир” АД ще връчи награди - за най-добра фирма в бранша и за най-добър пчелар за 2018 година.


В трите дни на изложението ще има и съпътстваща програма. Сред темите ще бъдат "Пчеларството като малък бизнес", "Професионално майкопроизводство", "Мерки и програми за подпомагане на пчелари", "Пчели и пестициди!... или защо умират пчелите?".