То продължава дейността на едноименния кръжок в Добрич
Създателите на кръжока „Български искрици“ регистрираха Народно читалище със същото име. Пред Дарик ръководителите Магдалена Петрова и Капка Кръстева споделиха, че след три години работа, решението за създаване на някаква устойчива форма на дейността е дошло естествено.
 
Кръжокът е стартирал с 10 деца, а тази година те са вече 45. Заниманията протичат в уникалната атмосфера на Възрожденското училище в музея в Стария Добрич. Има няколко модула – везба и Средновековна работилница (от самото начало), а сега вече и дърворезба, фолклорни песни и танци. С децата се занимават, освен Капка Кръстева, още певицата Галина Думушлийска, хореографът Коста Георгиев, Славян Трифонов – бойни изкуства и история, и майсторът Койчо Колев.
 
Своите произведения и наученото в кръжока, децата вече са представили в Тараклия, Молдова, и Лондон, Великобритания, където Читалището поддържа контакти с българските общности. Предстои през юни т.г. да гостуват в Палма де Майорка, Испания. Те изнасят презентациите с носии или кафтани, показват шевици, старобългарски шапки, оръжия и други средновековни атрибути на воина, изработени от самите тях, знаят песни и хора. Разказват за миналото, обичаите и традициите на българите.

 
Последната инициатива на „Български искрици“ бе „седянка“ – Международна среща-практикум в комплекс „Стария Добрич“ с участието на деца с българско потекло от два града в Таврия, Украйна – Мелитопол и Бердянск. Гостите пяха и танцуваха пред своите домакини, а малките добричлийчета им показаха какво са научили от древните български традиции и занаяти. Гостите можеха и да майсторят в ателиетата на открито. След седянката и практикума в „Стария Добрич“, те успяха да видят и късчето памет за Таврия в Добрич. Местни общественици не пропуснаха да ги заведат на новия паметен знак, поставен м.г., посветен на депортирането на таврийските българи, преживели малко повече от година у нас – главно в Добруджа и Лудогорието 1944-45 г. Така гостите успяха да се поклонят на паметта на своите дядовци и баби, прародители. Те споделиха, че в Украйна трудно са запазили културата си, но сигурно милеят за българското повече от живеещите в Родината. И в двата града функционират кръжоци и занимания, където се учат занаяти – шев, везба, тъкане и др. Има и училища, където се учи български език. „Длъжни сме да предадем онова, което знаем на децата, за да не се изгуби и да е жив българският дух“, заявиха те.

 
Възпитаниците на Читалище „Български искрици“ активно правят и презентации с костюми по класове в добрички училища, където разказват легенди, предания, показват своите шевици и оръжия. Дори през лятото те ще имат работа и заниманията им няма да прекъсват.