46,3 милиона лева е рамката на бюджета на община Добрич за 2017 година. С проекта на бюджет се цели реализиране на приоритетните за общината политики, както и запазване на финансовата стабилност и бюджетната дисциплина, се казва в изготвените от общината материали за публичното обсъждане на бюджет 2017.

Приходите за държавни дейности се планира да бъдат 28,6 млн .лв., а местните приходи - 17,7 млн.лева. Запазва се обемът на финансираните дейности и предоставяните на населението публични услуги.

Проектът на данъчните и неданъчните приходи за догодина не предвижда промени в размерите на данъка върху недвижимите имоти, данъка върху превозните средства, патентния данък, данъка при придобиване на имущество по възмезден начин и местните такси.

Разчетени са очакваните приходи от новия данък върху таксиметров превоз на пътници, който се въвежда от 1 януари 2017 г.



Очаква се местни данъчни приходи да бъдат 7,1 млн. лв., а неданъчните – 10 млн.лв.

Най-голямото перо от местните приходи – 8,8 млн.лв, е предназначено за функция „жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда“.

В дейност „Осветление на улици и площади” са планирани общо 600 000 лв.  За текущ ремонт на уличната мрежа са предвидени 440 000 лв.

За новото предприятие „Комуналстрой" - за извършване на строително-монтажни работи,  полагане на хоризонтална маркировка, изграждане и поддържане на пътна сигнализация и предпазни съоръжения, текущи, аварийни и основни ремонти на общински имоти, се предвиждат 235 000 лв.

В дейност „Озеленяване” са заделени 1 383 000 лв., осигуряващи част от възложените на общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти” дейности.

В дейност „Чистота" са отразени средствата, необходими за ежегодното обезпечаване на всички дейности по чистотата на града в размер на 5 401 500 лв.

В дейност „Спортни бази за спорт за всички“  се предвижда финансовото подпомагане на спортните клубове в размер на 650 000 лв. В тази дейност са планирани и средства за издръжка на ОП „Спортни имоти” в размер на 361 500 лв. с 27 бр. щатен персонал. С тях се осигуряват дейностите по поддръжка, ремонт и експлоатация на спортно – материалната база, организиране и провеждане на спортни мероприятия и др.

За „Оркестри и ансамбли” се предвижда издръжка в размер на 886 000 лв. с 83 бр. щатен персонал, реализиращ културните изяви на ПФА „Добруджа“, Български камерен оркестър и  Духов оркестър град Добрич.

Със средства в размер на 269 000 лв. ще се финансират мероприятията по културния календар на град Добрич.

Бюджетът на Центъра за защита на природата и животните е в размер на 204 000 лв.

85 хил.лв са предвидени за безплатен превоз на социално слаби граждани до гробищния парк и за специализиран превоз на хора с увреждания. Средствата за Програмата за развитие на туризма и тази година са 40 000 лв.

Разходите за обезпечаване на дейността на „Синя зона“ са 163 000 лв.

Проектът на Програмата за капиталови разходи за 2017 година предвижда 124 хил.лв за ремонти и доставяне на техника в 5 добрички училища.

105 хил.лв са разчетени за закупуване на специализиран автомобил за Дневните центрове за лица с увреждания и на още един за нуждите на Дома за стари хора.

За разширението на гробищния парк се заделят 76 хил.лв, а за битова канализация по улиците «Разлог» и «Вежен» - 204 хил.лв.

Програмата за благоустрояване на обекти-общинска собственост с участие на местното население е на стойност 60 хил.лв. Като цяло предвидените капиталови разходи за догодина са 1,2 млн.лв.

Състоялото се днес публично обсъждане на проектобюджета на община Добрич премина при слаб интерес от гражданите. До 5 януари 2017 г. на ел. адрес: priemna@dobrich.bg  ще се приемат писмени предложения от добричлии. Материалите по бюджета може да видите тук.