Близо 10,5 млн. лева е бюджетът на Тервел за 2017-а
Близо 10,5 млн. лева е бюджетът на Тервел за 2017-а / Дарик Добрич

Готов е проектобюджетът на Община Тервел за 2017 г., съобщават от институцията. Рамката му е 10 456 059 лева. Ще се запази тенденцията общината да разчита изцяло на външно финансиране - европейски проекти и други източници. Устойчивият във времето, но ограничен размер на местните приходи не позволява разширяване на публичните услуги и реализиране на голяма инвестиционна програма.

Разликата между бюджет 2016 и бюджет 2017 се крие във вътрешния баланс между разходи за възнаграждения на заети в общината и звената към нея и другите общински дейности. За увеличаването на минималната работна заплата не е предвиден компенсаторен механизъм в републиканския бюджет. Така разходите за заплати ще нараснат значително и това ще доведе до намаляване на средствата, които традиционно общината влага в други дейности - текущи ремонти, материали и услуги от всякакъв характер.

Със 71 200 лева по-малко в сравнение с миналата година е държавната издръжка на образованието - училища и заплати на детски градини. Това се дължи на намаляването на децата и учениците в общината - процес, който тече в цялата област Добрич. Също по-малко са средствата за детски ясли и училищно здравеопазване.

Със 6400 лева повече са средствата за читалищата, а с 3200 лева - за дома за стари хора. Всички държавни дейности не могат да се справят с издръжката си само с помощта на средствата от държавния бюджет, коментират от кметския екип, те получават допълнително средства от общината, някои имат и собствени приходи от такси, наеми на земи и пр.

От републиканския бюджет Община Тервел ще получи през идната година общо 7 646 700 лева - с 48 200 повече от миналата година. От местни данъци, такси, наеми на земи и др. общински активи администрацията планира да получи 2 809 359 лева.

Сумата е съизмерима със събраната до момента т.г. Тези средства обслужват всички дейности на общината - детски градини, ясли, извънкласни форми за работа с деца, социални услуги, прояви от културния и спортния календар, улично осветление, текущи ремонти на публична инфраструктура, чистота, озеленяване, пенсионерски клубове, ученически транспорт, екологични дейности, работа на администрацията, ритуали, музей, подпомагане на църкви и джамии и всякакви други начинания в полза на обществеността, отбелязват от Община Тервел.