Депутатът Апостолов: Водният цикъл ще донесе повече проблеми, отколкото ползи за Добрич
Цената на водата в цялата страна да бъде уеднаквена и усреднена, предложи по време на днешната среща за ВиК общинският съветник арх. Емилия Добрева. В срещата, която продължи повече от три часа в областната управа, участва и зам.-министърът на МРРБ Малина Крумова. Заедно с гражданите на Добрич бе дискутиран бизнес планът на ВиК.

Провежда се дългоочакваната среща за ВиК-Добрич с участието на зам.-министър и граждани

Арх. Добрева аргументира предложението си с това, че всеки човек има право на достъп до тази ценност – водата. Тя заяви, че добруджанци не са виновни за това, че тук водата се добива от дълбоки сондажи с помпи, които работят на ток.

Зам.-министър Крумова обяви, че лично тя одобрява това и счита, че солидарният принцип е правилен. Не е сигурна обаче как може да се реализира това, защото в други региони, например Видин, ще попитат защо да плащат повече, след като там водата се добива по гравитачен път.


Малина Крумова увери, че се търсят междинни варианти, като например „такса солидарност”.

„В Добрич са предприети са редица мерки, вкл. с полиция, за предотвратяване на кражбите на вода. Проведени са кампании по хотели по морето, които не са били включени в системата за водоподаване. Предприети са мерки по отношение на стари задължения, както и технически мероприятия за намаляване на авариите”, посочи Крумова.

Тя обяви, че в новия Закон за ВиК се предвижда социално слабите да бъдат подпомогнати чрез субсидиране на определено количество вода за тях.

По думите й друга амбиция на министерството е да се реши проблемът с общата вода. Този проблем бе поставен особено настойчиво от присъстващите в залата граждани - въпросът бе как в условията на етажната собственост да се отчитат личната и общата вода.  „Разделете фактурата на два компонента – лична и обща”, бе предложено от залата и бе прието като добра идея от зам.-министъра.

Стана ясно още, че не във всички жилищни блокове има общи водомери, което според гражданите не е справедливо. Разбра се, че поетапно навсякъде ще се поставят такива устройства.

Добричлии се оплакаха и от лошото възстановяването на настилките след аварии и попитаха колко е себестойността на 1 кубик вода, но не получиха отговор. От залата предложиха вместо борд на ВиК да има съвет от експерти, които да помагат професионално на дружеството.

Бившият управител на ВиК-Добрич Петър Калчев също бе сред присъстващите. „Подобряване на качеството на работа ще доведе до намаляване на загубите на вода. Това ръководство няма тези качества. Освен това не е сериозно да се твърди, че ВиК има печалба към 9-месечието на м.г. С повишение на цената на водата няма да се решат проблемите на ВиК. Необходимо е намаляване на загубите и точно отчитане на водомерите, зониране на града, регулиране на налягането, качествена работа”, заяви Калчев.

Зам.-министър Крумова се съгласи, че само с повишаване на цената няма да се получи. „Трябва и с мерки. Но не може да очаквате, че без никакъв ресурс за инвестиции ще се решат проблеми, свързани с толкова амортизирана и остаряла мрежа”, каза тя.

Желязко Михайлов – директор на ВиК-Добрич през 70-те години, посъветва да се инспектира цялата водопреносна мрежа, защото спирателните кранове не работят.  „И още – има дълбоки сондажи, правени по мое време, за да обслужват промишлеността тогава. Сега промишленост няма и те са занемарени. Те могат да се възстановят за потребностите на града”, отбеляза някогашният шеф.

В залата присъстваше и депутатът Йордан Апостолов – добричлия, избран за народен представител от област Бургас. Той постави остро въпроса за водния цикъл и по-точно за цената на един линеен метър водопроводна мрежа по проекта.

„Не е ли странно за ръководството на ВиК, като оператор, който ще обслужва после построеното по проекта, че имаме цена от 625 лв. на линеен метър мрежа? Бордът на директорите на ВиК не е ли заинтересован от това? Този воден цикъл ще ни докара повече проблеми, отколкото ще донесе ползи за града”, заяви Апостолов.

Той даде пример с проект, който самият той е изпълнявал по програма ФАР. Водопроводна мрежа, дълга 3,5 км, е струвала 510 000 лв., или по 125 лв. на линеен метър. По думите на Апостолов проектът му е бил не по-малко сложен от това, което сега се прави.

Малина Крумова коментира, че обществената поръчка за водния цикъл така или иначе вече е проведена. „И да смятам, че цената е висока, което смятам, какво да направя?”, попита тя. И напомни, че проектът се изпълнява от общината.

Все още не е известно кога КЕВР ще вземе решение за нова цена на водата в Добричко.