Стотици добричлии се включиха в празничното шествие под наслов „Първите” по случай националния празник на България – 3 март. Шествието стартира от 10.00 часа пред храм „Св.Георги” и продължи до паметника на основателя на българската държава Хан Аспарух. Там се състоя общоградско поклонение и тържество в памет на всички знайни и незнайни герои, отдали живота си за българското Освобождение.  С тържествен ритуал с отдаване на военни почести от представителна част на ВМС – Варна бяха издигнати българският национален флаг и знамената на ЕС и Община Добрич.

„Знам, че всеки ще си тръгне оттук със своето усещане за истината за онези пет века в българската история. И именно това усещане, което всеки от нас е скътал ще даде или ще отнеме шанса за пребъдване на паметта за тази дата – 3 март 1878 г.” – каза в словото си пред присъстващите на тържеството кметът на Добрич Йордан Йорданов. Да почетат паметта на героите, загинали за българското Освобождение дойдоха много граждани, представители на обществени организации, общински и държавни институции, офицери от запаса, народни представители и общински съветници.

Тържественото отбелязване на 3 март в Добрич продължи с празничен концерт на ПФА „Добруджа“ на площад „Свобода“. За всички добричлии и за гостите на града са организирани  Дни на отворените врати в Музея в Градски парк „Свети Георги“ и Военно гробище музей. Посетители ще посреща  до 17.00 часа и Художествената Галерия.  През целия ден ще бъдат поднасяни цветя на паметниците на героите, дали живота си за Освобождението на България.