Бизнесът иска въвеждане на дуално обучение
86242

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Бизнесът иска въвеждане на дуално обучение

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Бизнесът иска въвеждане на дуално обучение
  • Бизнесът иска въвеждане на дуално обучение
  • Бизнесът иска въвеждане на дуално обучение

Бизнесът в Добрич страда от хроничен глад за кадри, заяви пред  Дарик Найден Йосифов, търговски пълномощник и член на Съвета на директорите на машиностроителната фирма "Металагро", който заедно с други представители на добрички фирми, се включи в провеждащата се днес Панорама на средните училища.
Според Йосифов подготовката на квалифицирани кадри вече не е по силите на училищата, защото в производството се внедряват нови технологии и все по-сложни машини, има нужда от хора с нова квалификация, каквито образователната система не може да подготви сама.

Той вижда решение на проблема в дуалното обучение, което трябва да бъде въведено със съвместните усилия на бизнеса и общината. "Ние сме готови да съдействаме, да се комбинираме с други фирми от града, да помагаме финансово на тези процеси. Съвременните условия изискват в последните 2-3 години от обучението си децата да прекарват най-малко 2 дни от седмицата във фирмите - между машините, в реална работна среда. Това е начинът. Това е, което прави Германия, за да получи своите работници", коментира Йосифов и  прогнозира, че натрупването на маса от квалифицирани кадри ще доведе и нови инвеститори в града.

Ангел Гайдаров, представител на две фирми за производство на мебели  - "Тръбна мебел" и "Господинов и синове", също се обяви за партньорство между бизнеса и образованието.



"Вече имаме добро сътрудничество с гимназията по механотехника и електротехника, където е разкрита специалност "мебелно производство", а ние осигуряваме възможност на учениците да придобият практически умения", каза Гайдаров. Той подчерта, че в Добрич има и други мебелни фирми, които имат нужда от квалифицирани кадри и биха били заинтересовани от такова сътрудничество. /Думите на двамата бизнесмени можете да чуете в прикачените файлове./

Участието на бизнеса е акцент в тазгодишната Панорама на средните училища, която продължава до 17.00 часа. Форумът беше открит от кмета Йордан Йорданов. "Избирайте умно, правете разумни решения и се надявам един ден да работите за нашия град", каза в приветствието си той.

В Панорамата се представят се всички 17 училища в  града с прием след 7 и 8 клас. План-приемът в общинските училища на Добрич след завършен 7 клас предвижда реализацията на 13 паралелки с 338 ученици. След завършен 8 клас прием ще се осъществява в две паралелки на общински училища.

В професионалните училища след 7 клас план-приемът предвижда сформирането на 10 паралелки с 260 ученици и след 8 клас - 13 паралелки с 338 ученици. През 2016 г. завършващите 7 клас са 630, а 8 клас - 187.