Река Факийска заля землището на бургаското село Димчево и го превърна в езеро. Напълно унищожени са десетки декари земеделска земя.


Загубите за зеленчуко- и зърнопроизводители са за стотици хиляди левове.

„За нас това е бедствие. Годината ще бъде нулева. Всички агротехническите срокове са изпуснати заради това, че водата цяла зима почти е метър“, каза Димитринка Маринова – зърнопроизводител от Димчево.

Местната кооперация отчита над 80% унищожени посеви от обработваните 3500 декара земя.


Домати, чушки, дини, пъпеши... Купуваме скъпи семена, дали сме най-малко 500-600 лева. Май месец идва, тази вода ако не се изтегли, ние заминаваме, умираме прави. Какво ще правим?! Не знам....“, споделя зелечнукопроизводителят Костадин Боев.


Друг стопанин - Веселин Пехливанов, допълни: „Залят ми е тракторът, навесите, караваните, помпите ...всичко. Водата стигна два метра... Спя в караваната, щях да се удавя. Едва избягах...

Съоръженията на „Напоителни системи” са стари и амортизирани. И не успяват да изпомпат стичащата се в землището вода, казват жителите на Димчево.

„Трябва да се подменят с помпи с по-голям капацитет. Необходима е съвременна техника, за да се направи наново милиорация на цялото землище, за да има ефект. Няма друг изход от ситуацията“, каза зърнопроизводителят Красимир Маджаров.

От Областна управа обмислят възможност за разработване на канали и разчистване на старите. Комисиите на общинска служба земеделие вече са констатирали щетите, които на места са 100%. След снеготопенето преливат и язовири, но от преливниците, като към този момент опасност за населението няма.