/ Снимки: Лалка Димитрова
Река Факийска заля землището на бургаското село Димчево и го превърна в езеро. Напълно унищожени са десетки декари земеделска земя.

Димчево
netinfo

Димчево
netinfo

Загубите за зеленчуко- и зърнопроизводители са за стотици хиляди левове.

„За нас това е бедствие. Годината ще бъде нулева. Всички агротехническите срокове са изпуснати заради това, че водата цяла зима почти е метър“, каза Димитринка Маринова – зърнопроизводител от Димчево.

наводнени земи в село Димчево
БГНЕС/ЕЛЕНА ТАНЕВА

Местната кооперация отчита над 80% унищожени посеви от обработваните 3500 декара земя.

Димчево
netinfo

Димчево
netinfo

Домати, чушки, дини, пъпеши... Купуваме скъпи семена, дали сме най-малко 500-600 лева. Май месец идва, тази вода ако не се изтегли, ние заминаваме, умираме прави. Какво ще правим?! Не знам....“, споделя зелечнукопроизводителят Костадин Боев.

Друг стопанин - Веселин Пехливанов, допълни: „Залят ми е тракторът, навесите, караваните, помпите ...всичко. Водата стигна два метра... Спя в караваната, щях да се удавя. Едва избягах...

Димчево
netinfo

Съоръженията на „Напоителни системи” са стари и амортизирани. И не успяват да изпомпат стичащата се в землището вода, казват жителите на Димчево.

Димчево
netinfo

„Трябва да се подменят с помпи с по-голям капацитет. Необходима е съвременна техника, за да се направи наново милиорация на цялото землище, за да има ефект. Няма друг изход от ситуацията“, каза зърнопроизводителят Красимир Маджаров.

наводнени земи в село Димчево
БГНЕС/ЕЛЕНА ТАНЕВА

От Областна управа обмислят възможност за разработване на канали и разчистване на старите. Комисиите на общинска служба земеделие вече са констатирали щетите, които на места са 100%. След снеготопенето преливат и язовири, но от преливниците, като към този момент опасност за населението няма.