Административен съд - Благоевград отхвърли като неоснователна заповедта на кмета на Благоевград Костадин Паскалев за принудително извеждане на сдружението с нестопанска цел "Екоприятели" от офиса на бул. "Св. Св. Кирил и Методий" в областния център.

В открито съдебно заседание днес, магистратът Емилия Кабурова отказа да изпълни разпореждането на градоначалника Паскалев от 21 август, според което сдружението "Екоприятели", с председател Светослав Зашев, трябва да напусне помещението за развиване на дейност от страна на неправителствената организация. В мотивите си магистратът посочи, че преждевременното изгонване на сдружението от стопанисвания вече трета година офис, ще попречи за изпълнението на проект на ЕС по програмата "Административен капацитет".

Разглеждането на административния процес, който е по жалба на "Екоприятели", ще продължи през месец ноември, реши съдът.

В края на миналата седмица административните съдии Стоянка Пишиева и Маряна Попова отказаха за изпълнят заповедта на кмета за отстраняване на СДС и НДСВ от партийните им офиси в Благоевград. В близките дни съдът ще заседава и по жалба на общинския съветник и председател на "Граждански съвет за Благоевград", Радослав Тасков.