За първи път екипът на Неврологично отделение под ръководството на д-р Евгений Фотев приложи нов начин за лечение на мозъчен инсулт, съобщиха от лечебното заведение.

Иновативният метод - тромболиза, представлява възстановяване проходимостта на съдовете в мозъка. С използването му е спасен животът на мъж и жена.

Първият случай е отпреди месец, когато пациентка е постъпила в болницата с тежък исхемичен инсулт. Д-р Фотев, д-р Стоил Гаров и д-р Юксел Меков взели решение да се приложи тромболиза.

Болницата в Смолян отваря пункт за антигенни тестове

Преди десетина дни е спасен с новото лечение и мъж новото лечение. Пациенти са изписани в добро здраве от болничното заведение. „Накратко казано тромболизата е разграждане на тромб.


Това лечение се прилага от доста години в България, а в някои болници в страната извън големите центрове в София, Пловдив, Варна, малко на по-късен етап се започна прилагането.

Причината е, че има доста изисквания, които не навсякъде може да бъдат изпълнение. Исхемичният инсулт се предизвиква от запушване на мозъчен съд от тромб, което предизвиква спиране на кръвотока в определена област на мозъка. Ролята на тромболитика е да разгради тромба, за да може да се възстанови кръвният поток в засегнатата зона.

Трябва да се спазват много индикации, защото има доста рискови фактори. Не може да се прилага поголовно при всеки с исхемичен инсулт“, обясни д-р Фотев.

Лечението на инсулта е в първите четири часа и половина и затова трябва още при първите симптоми да се търси лекарска помощ, каза д-р Евгений Фотев. С прилагането на тромболизата МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” се нарежда сред 40-те болници в страната, където се прави модерното лечение.