Завърши строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол, съобщиха от АПИ. 

Целта на АПИ беше той да бъде готов преди началото на активния летен сезон. По трасето преминава целият трафик към Южното Черноморие и е основна пътна връзка с Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово.
 
Поставени са ограничителните системи за пътища, хоризонталната маркировка и пътните знаци. В момента позволената скорост за преминаване през трасето е до 50 км/ч. След издаване на Разрешение за ползване на участъка скоростта ще бъде променена на до 90 км/ч. Процедурата по издаване на документа ще завърши преди началото на активния летен сезон.

Обектът е приет от междуведомствена комисия, назначена със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, включваща представители на Областно пътно управление - Бургас, ОД на МВР – Бургас, на строителя и консултанта.
 
Новото съоръжение е изградено по най-съвременни технологии, които повишават в пъти неговата устойчивост. Излети са стоманобетонни пилоти с дължина между 17 и 25 м в различните части на конструкцията, които навлизат в здрава скала и не позволяват подкопаване на основите му при повишаване нивото на реката.

 
Предстои премахването на временния път-брод, по който до момента се извършваше преминаването на моторни превозни средства.

"Припомняме, че наводненията от валежи в началото на септември 2023 г. компрометираха стария мост при Царево, част от републиканската пътна мрежа и е изграден през 90-те години на XX век. Агенция „Пътна инфраструктура“ предприе незабавни мерки за премахване на авариралото съоръжение, и изграждането на временен път - брод, по който да преминават двупосочно всички видове превозни средства.
 
В максимално кратък срок бяха проведени процедури по ЗОП за избор на изпълнители на проектиране, строителство и строителен надзор на новото съоръжение. Изготвен бе технически проект, направени бяха всички необходими геоложки и хидроложки проучвания, както и изискваните по закон съгласувателни процедури", отбелязват от агенцията. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
АПИ