/ Агенция Митници
Привлечен за обвиняем е 47 годишен българин
Българските митничари на ГКПП "Капитан Андреево" задържаха близо 125 кг злато, съобщиха на брифинг представители на Окръжната прокуратура в Хасково, Агенция "Митници", ДАНС, МВР и "Гранична полиция".

Привлечен за обвиняем е 47 годишен българин, който се е опитал да пренесе златните кюлчета за търговски цели в Турция. 

Стойността на благородния метал е над 10 милиона лева. 

Вътрешният министър Атанас Илков обяви, че лицата, които са задържани участват в контрабанден канал за благородни изделия и материали.  "Придобихме информация, че каналът съществува от няколко месеца. От Европа през България за Турция", уточни той. 

АП-Пловдив

По думите му най-вероятно благородният метал, който се доставя до Турция се връща по същия канал в Европа, но под формата на изделия. 

"При извършената проверка на 11 септември, колегите положиха професионален подход, за да установят "тайника", който е бил изключително добре инсталиран в автомобила", уточни министърът и отново допълни, че през последните 25 години не са откривали подобно количество. 

Зам.-председателят на ДАНС Георги Георгиев уточни, че обвиняемият българин "по-скоро е муле, организира транспорта".  С него в колата е имало още един мъж с българско и турско гражданство.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня