Палеоантрополози от университета Рътгърс пресъздадоха африкански пейзаж отпреди 1,8 милиона години, за да разберат какъв живот са водили ранните хора, предаде ЮПИ. Оказва се, че животът им изобщо не е бил лек.

"Водили са труден живот - заяви експертката по науки за Земята и планетарни науки Гейл Ашли от университета. - Той бил стресиращ, защото хоминидите били в непрекъснато съревнование с хищници за храната си."

Новосъздаденият модел е базиран върху находки, открити от палеонтолози на археологически обект в дефилето Олдувай в Танзания. Първите разкопки там са извършени през 1959 г. Открити са човешки и животински фосили, както и каменни сечива.

Загадката от китайска пещера: И друг човешки вид е оцелял в Ледниковата епоха?

Изследване на фосили и проби от почвата позволи на Ашли и колегите й да пресъздадат пайзажа и хабитата, които са съществували по времето, когато там живеели ранни хора. Древният пейзаж включвал сладководни басейни, мочурища, ливади и гори. "Картографирахме местата с растителност въз основа на намерените човешки фосили и каменни сечива - заяви Ашли - Това не бе правено досега. Картографирането ни позволи да изследваме почвата в геоложки слой, в който са открити фосили от два вида хоминиди."



Откриха защо не приличаме на шимпанзета

На обекта са намерени фосили от Парантропус бойсей и Хомо хабилис. Наподобяващият повече маймуна Парантропус бойсей е имал набита фигура и по-малък мозък, докато напомнящият повече човек Хомо хабилис имал по-леки кости и по-голям мозък. Двата вида били с ръст между 1,40 метра и 1,70 метра, а продължителността на живота им била 30 - 40 години.

Ново изследване поставя под въпрос теория за еволюцията

Учените попаднали на много кости в район, който навремето е бил гориста местност. Учените не смятат, че хоминиди са лагерували там, а че са донасяли животински трупове, за да се нахранят спокойно обградени от палмови и акациеви дървета. Не е ясно дали ранните хора са ловували или са се хранили с животни, убити от хищници.

Източник: БТА