Връзката на Китай и на Северна Корея е "непобедима", заяви севернокорейският лидер Ким Чен-ун във втория ден от визитата на китайския президент Си Цзинпин в Северна Корея, предаде АФП, като се позова на севернокорейската агенция КЦТА.

"Посещението на китайския съюзник е важен повод за двете страни да демонстрират пред целия свят своята непобедима връзка и своето неотменимо приятелство", е казал Ким.

Китай се надява на напредък в диалога между САЩ и Северна Корея

Вчера вечерта по време на банкет, даден в него чест в Пхенян, Си Цзинпин пък е отбелязал, че под ръководството на Ким Чен-ун Северна Корея е подела нов стратегически курс за икономическо развитие и подобряване на прехраната на населението, като социалистическото изграждане в страната е белязало нов възход, предаде АП, като се позова на Синхуа.

Си е засегнал и ядрения въпрос и е казал, че всички страни са съгласни да се придържат към мирните преговори така, че да се допринесе още повеме за мира, стабилността и просперитета в региона и по света.


Китайският президент хвали Северна Корея в своя статия

Посещението на Си в КНДР бе организирано по повод 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Китай и Северна Корея и бе първото посещение на китайски президент в КНДР от 2005 г. В следобедните часове китайският президент вече отпътува от страната, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на агенция Синхуа.

Между двете страни в един момент се появи напрежение заради международните санкции, наложени на Пхенян във връзка с ядрената му програма, и факта, че Пекин участва в прилагането на тези мерки, отбелязва АФП.
БТА