Азия е континентът, засегнат в най-голяма степен от климатични катастрофи през 2023 г., съобщи АФП. 

Климатичните промени предизвикват все по-чести и сериозни явления, засягат обществата, икономиките и водят до загуба на човешки животи, обяви Селест Сауло, директор на Световната метеорологична организация. 

Изминалата 2023 г. е била най-горещата, регистрирана досега. Ефектът от горещата вълна се е усетил на-тежко в Азия, подчертава организацията. Към това се добавя и топенето на ледници в Хималаите - явление, което засяга сигурността на региона. 

Учени: Изпепеляващото време е причинило на Европа „екстремен топлинен стрес“

Азия се затопля по-бързо от останалите континенти - годишните температури през миналата година са с над два градуса по Целзий по-високи в сравнение със средните температури, измерени през периода между 1961 и 1990 г. Много страни от региона са измерили най-топлата година в историята си, при това в условията на екстремни явления като засушавания, горещи вълни, наводнения, бури, подчертава докладът на Световната метеорологична организация. Средната годишна температура на земната повърхност на територията на Азия през 2023 г. е била втората най-висока, регистрирана в историята - с 0,91 градуса по Целзий над средната за периода 1991-2020 г. и 1,87 градуса по Целзий над средната за периода 1961-1990 г. 


Най-голямото повишение на средните годишни температури е измерено в западната част на Сибир и в източната част на континента - Япония и Китай. 
Япония се сблъска с най-горещото лято в историята си. 

Дъждовете са били с количества под нормалните стойности в районите на Хималаите и Хиндукуш. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Розалия Благоева/БТА