Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България заради отказ да даде условна присъда на осъдена на затвор ромка с единствения мотив, че е представителка на това малцинство, предаде АФП. Ищцата Параскева Тодорова се оплакала от обстоятелствата, при които през май 2006 г. била осъдена на три години затвор за кражба. Първоначално прокуратурата препоръчала присъдата да бъде условна предвид някои смекчаващи обстоятелства и здравословното състояние на Тодорова, уточни в изявление съдът.

В решението си обаче Пловдивският окръжен съд отказал условна присъда. Отбелязвайки открито етническия произход на Тодорова, съдията посочил, че съществува "чувство на безнаказаност, най-вече сред членовете на малцинствените групи", за които "условната присъда изобщо не е присъда". Това решение било потвърдено от апелативния, а после и от касационния съд.

Според съдиите от ЕСПЧ забележката на българския им колега би могла да създаде впечатление, че "целта на правосъдието в случая е била да наложи назидателна за ромската общност присъда", пише БТА. „Установеното различно отношение не е било обективно оправдано", смятат европейските магистрати, които осъдиха България за дискриминация и нарушаване на правото на справедлив процес.

Съдът в Страсбург постанови също, че ищцата има право на нова съдебна процедура, а българските власти трябва да й изплатят 5000 евро обезщетение за нанесени морални щети, допълва АФП.