Полският премиер Доналд Туск призна неуспеха след победата на националистическата опозиционна партия на проведените през уикенда местни избори, които бяха смятани за първото изпитание за лявоцентристкото му правителство след встъпването в длъжност в края на миналата година, предаде ДПА.

В публикация в социалната мрежа "Екс" Туск заяви, че е окуражен от победите, постигнати от неговата Гражданска коалиция на отделни места като изборите за кмет на градовете Варшава и Гданск, както и в някои регионални съвети.

Той обясни загубите със слабата мобилизация на младите избиратели и силната избирателна активност на опозиционната партия "Право и справедливост" (ПиС) в селските и източните райони. 

"Какъв е изводът за нас? Не се оплаквайте, а се залавяйте за работа!" написа Туск.

Според прогнозите ПиС с много малка преднина излезе от неделния вот като най-силната политическа сила. При избора на 16-те регионални администрации 33,7% от гласовете са отишли за ПиС според екзитполовете, проведени от института за изследване на общественото мнение Ипсос.


Гражданската коалиция на Туск остана на второ място с 31,9%, съобщи Ипсос.

Партията постигна голям успех в столицата Варшава: Досегашният кмет Рафал Тшасковски бе преизбран с 59,9% от гласовете на първия тур. 

52-годишният Тшасковски се кандидатира за президент през 2020 г., но беше победен от действащия президент Анджей Дуда, съюзник на ПиС.

Това, че Тшасковски бе преизбран с лекота за кмет, подхрани слуховете, че той все още може да има шанс за президентския пост.

Официалните окончателни резултати се очаква да бъдат обявени в сряда.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА