Те недоволстват заради дългите работни часове, ниското заплащане, недостатъчния персонал и изтощителните условия на работа по време на пандемията
Два турски синдиката, представляващи над 250 хиляди работници, заявиха, че ще проведат ограничени стачки тази седмица, за да протестират срещу законопроект, отнасящ се до заплатите и пенсиите на медиците, предаде Ройтерс.

Турция е изправена пред задълбочаваща се икономическа несигурност, провокирана от девалвацията на турската лира до исторически рекорди, посочва агенцията.

Синдикатът на работниците в здравеопазването и социалните услуги (SES), който има около 20 хиляди членове, обяви, че ще спре за кратко работа, за да протестира срещу дългите работни часове, ниското заплащане на труда, недостатъчния персонал и изтощителните условия на работа по време на COVID пандемията.

ЕС отпуска 325 млн. евро за бежанците в Турция

Отделно Синдикатът на заетите в здравна грижа и социалните работници, който казва, че има близо 250 хиляди членове, заяви, че ще проведе национални стачки във вторник и четвъртък. Профсъюзът посочи като причина законодателството, прието миналата седмица, което според синдикалистите предвижда увеличаване на трудовите възнаграждения и пенсиите за лекарите, но не и за другите работещи в сектора на здравеопазването.


Семих Дурмуш, председател на синдиката, определи закона като дискриминативен и настоя, че той трябва да обхване по-широк кръг служители.

Цунами заля турски град (СНИМКИ)

Централната банка понижи лихвените проценти няколко пъти от септември насам, което доведе до понижаване на стойността на турската лира с 27 процента през последните три седмици. Инфлацията междувременно нарасна с 21%, което се отрази тежко на доходите и платежоспособността на много турци, отбелязва агенцията.
БТА