През август 2017 г. товарният кораб "Дракон" на компанията "Спейс Екс" достави суперкомпютър на Международната космическа станция (МКС). След тестове, продължили повече от година, компанията "Хюлет Пакард" оповести, че той е готов за научни експерименти "над облаците", предаде АФП. "Изпълнихме първоначалния си едногодишен договор с НАСА", заяви Марк Фернандес, един от ръководителите на проекта "Спейсборн компютър" в компанията.

„Летящият мозък“ Симон ще помага на астронавтите на МКС (СНИМКИ/ВИДЕО)

Погледнато схематично, суперкомпютърът представлява няколко компютъра, които функционират заедно. Суперкомпютърът на МКС включва 32 "ядра" и е сходен с онези, които "Хюлет Пакард" продава на предприятия на Земята, но е със специално приспособен софтуер. Според Фернандес суперкомпютърът е между 30 и 100 пъти по-бърз от айфон или таблет.

НАСА и редица учени искаха да се уверят, че суперкомпютър, продаван в търговската мрежа, може да функционира в трудните условия в космоса, при микрогравитация, радиация и случайно спиране на електрозахранването.

Лунно селище може да е наследникът на МКС

Връзката на Международната космическа станция със Земята е бавна и не е много надеждна. Нужно е много време, за да може изпратените данни да стигнат до адресата си. При бъдещо пътуване до Марс, на разстояние милиони км, ще трябва да минат около 20 минути в едната или другата посока, за да може данни да стигнат получателя си.


В бъдеще софтуер на суперкомпютъра ще може да анализира директно на борда на МКС направени с камери снимки с висока резолюция и да изпрати на Земята "резюме" от тях, предупредителни снимки или само най-впечатляващите снимки, селектирани от изкуствен интелект и свързани например с климатечни феномени на Земята, цунами.
БТА