Фоторепортерът от Ройтерс Мохамед Салем спечели тазгодишния Световния конкурс за прес фото със снимка от Газа.

„Хамас“ обяви, че броят на жертвите в Газа вече надхвърлят 33 хиляди

Фотографията показва 36-годишна палестника, прегърнала тялото на петгодишната си племенничка в ивицата Газа. Снимката е направена на 17 октомври в болница „Насър“ в град Хан Юнис в южната част на Газа, докато семейства издирват роднини, убити по време на израелските бомбардировки в палестинския анклав.

Спечелилата наградата снимка показва Инас Абу Маамар, която плаче в моргата на болницата, докато държи телцето на Сали.
 



Тримата синове на лидера на "Хамас" са убити при израелски въздушен удар


„Мохамед прие новината за наградата със смирение, като каза, че това не е снимка за празнуване, но че оценява признанието за нея и възможността да бъде видяна от по-широка аудитория“, заяви глобалният редактор за снимки и видео на Ройтерс Рики Роджърс.


 

Обявявайки годишните награда, базираната в Амстердам фондация „Уърлд пресфото“ заяви, че е важно да се признаят опасностите, с които журналистите се сблъскват, когато отразяват конфликти. От фондацията отбелязаха, че 99 журналисти и служители на медии са загинали, докато са отразявали войната между Израел и „Хамас“, след като палестинската групировка атакува южната част на Израел на 7 октомври и Израел отговори, започвайки военно настъпление в Газа.

ООН: Израел пречи на разпределянето на храна в Газа

39-годишният палестинец Мохамед Салем работи за Ройтерс от 2003 г. Той спечели конкурса и през 2010 г.

Журито заяви, че снимката на Салем, спечелила тази година, „е композирана с грижа и уважение, показвайки метафоричен и буквален поглед на невъобразима загуба“.

 
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 

 
Виктор Турмаков/БТА