Катастрофалните наводнения, причинени от силната буря, която връхлетя Словения през уикенда, причиниха смъртта на най-малко шестима души, а материалните щети се очаква да достигнат няколко милиарда евро, каза словенският премиер Роберт Голоб, цитиран от местните медии.

Хиляди словенски граждани бяха евакуирани от домовете си в Северозападна и Централна Словения, докато армията, пожарникарите и спасителите се опитват да освободят други и да разчистят улиците. Проливни дъждове заливаха почти две трети от страната дни наред, като разрушиха сгради и мостове.

"Щетите ще възлязат на няколко милиарда евро, за ефикасно саниране ще трябва да се направи всичко възможно и да се получат колкото може повече средства от европейски фондове и помощ от чужбина", каза премиерът Голоб.

Шест станаха жертвите на наводненията в Словения

Словенската агенция за околната среда
съобщи, че водите са започнали да спадат вчера, но някои райони все още са отцепени.


Европейският съюз предложи тежка техника и инженерни части. Словения поиска хеликоптери, войски и понтонни мостове от НАТО. Хърватия и Унгария помогнаха с хеликоптери, а Германия с екип на гражданска защита.

Европейският съюз и НАТО започнаха вчера да изпращат спешна помощ на Словения, предаде Асошиейтед прес. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разговаря вчера по телефона със словенския премиер, като изрази съчувствие и силна солидарност на алианса със Словения.

В неделя Словения и Кипър задействаха Механизма за гражданска защита на Европейския съюз заради наводненията в Словения и горските пожари в Кипър.

ЕС изпраща в Кипър два противопожарни самолета Канадеър от групата за гражданска защита на ЕС, разположена в Гърция.
 
Франция изпраща тежка техника с инженерни части в Словения, Германия - два сглобяеми понтонни моста и два багера с придружаващия персонал, съобщи Европейската комисия.

Словения поиска помощ от ЕК за справяне с последиците от наводненията

България и Хърватия
също предложиха подкрепа, включително хеликоптери, багери, понтонни мостове и инженерни екипи. Съединените щати са разположили персонал в Любляна, за да направят оценка на ситуацията и да определят спешните хуманитарни нужди.

Германското вътрешно министерство съобщи, че изпраща екип от Федералната агенция за техническа помощ в Словения.

Дори воюващата Украйна предложи помощ.

"Украинската страна, в съответствие със своите възможности, ще подкрепи своите приятели и партньори, които се намират в беда, точно както Словения подкрепя украинската нация и ни помага да отклоним руската агресия“, написа Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство, в социална медия.

Наводненията бяха причинени от поройни дъждове в петък, в резултат на които реките преляха и водата нахлу в къщи, ниви, села и градове. Метеорологичната служба на Словения съобщи, че за по-малко от ден в страната е паднало количество дъжд, съответстващо на едномесечната норма.

Експертите казват, че екстремните метеорологични условия са отчасти подхранвани от изменението на климата. Части от Европа станаха свидетели на рекордни горещини и горски пожари това лято.

Цели села все още са под вода в Словения. Реколтата е унищожена, а колите са затънали в кал. Основни магистрали в части от Словения са затворени. Срутени са и много мостове.

Словенските власти предупредиха за опасност от възможни кални свлачища и придошли реки, които могат да прелеят по всяко време. Поставени са прегради от чували с пясък.

Няколко силни бури по-рано през лятото в Словения отнесоха покриви, повалиха хиляди дървета и убиха един човек в страната и четирима други в региона.

Имаше внезапни наводнения и в съседните Австрия и Хърватия, а проливни дъждове и бури причиниха големи щети в Сърбия, която е надолу по течението от набъбналата река Сава, която тече от Словения през Хърватия и Босна и Херцеговина до Сърбия.
Райна Асенова/БТА