Вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич заяви, че македонската и българската страна не трябва да позволяват споровете да се превърнат в още по-голяма пречка в предстоящия период, тъй като това ще има дългосрочен ефект не само върху двустранните взаимоотношения, но и върху бъдещи отношения в Съюза и региона.

Маричич говори на панела „Западните Балкани и разширяването на ЕС – отражение на руската агресия срещу Украйна“ в рамките на „Балкански интеграционен форум 2022“. Той изрази убеждението си, че и българските политици са си взели поука от въпроса за Македония. По думите му, имаме добри съюзници в България, във всички политически партии, но за съжаление напрежението е все още е високо и е свързано, каза той, с това, което се случва в Украйна.

Подобни структури, които са против подкрепата за Украйна, са и против Македония и преговорите с Европейския съюз, смята той. Съвместна задача е от наша и от българска страна, да не позволим всички тези спорове да се превърнат в още по-голяма пречка в предстоящия период, защото това определено ще се отрази на нашите отношения в дългосрочен план, както и на бъдещите отношения в Съюзът и регионът, посочи вицепреииерът. Според него кризата в Украйна показа, че е трудно да се запази неутралитет в този момент и на практика притисна всички страни в Европа да заемат ясна позиция.

„Балканският интеграционен форум 2022“, организиран от Фондация „Фридрих Еберт“ и Европейското движение в Черна гора, се проведе в Подгорица, Черна гора, от 17 до 18 ноември 2022 година. 
БГНЕС