/ Istock
Шведското правителство съобщи, че планира да удвои бюджета за гражданска отбрана през следващите три години в опит да се подготви за време на война, предаде АФП.

Министърът на гражданската отбрана Карл-Оскар Бохлин заяви, че правителството добавя още 2 млрд. крони (192 млн. долара) към тазгодишния бюджет за гражданска отбрана, който се надява да нарасне до 15 млрд. крони до 2028 г.

„Ситуацията в сферата на отбраната остава сериозна и ще продължи да бъде такава в обозримо бъдеще“, каза Бохлин.
Допълнителните средства имат за цел да укрепят здравните и спасителните служби, доставките на храна и питейна вода, транспортната и енергийната инфраструктура.

Уроците от Украйна показват важността от осигуряването на ключови обществени функции. Русия активно се опитва да наруши енергийната инфраструктура на Украйна, причинявайки огромни щети на транспортната инфраструктура сред други неща, които оказаха влияние на много части от украинското общество“, пише в съобщение на правителството.

Още през април Швеция увеличи бюджета си за гражданска отбрана за годината с 385 млн. крони.

Шведската агенция за извънредни ситуации обаче обяви миналата година, че смята, че е нужен годишен бюджет от 20 млрд. крони.
Бохлин предизвика вълнение през януари, когато каза по време на конференция за отбрана, че „може да има война в Швеция“.

Малко след това командирът на въоръжените сили на страната Микаел Биден заяви, че шведите трябва „ментално да се приготвят за война“.
Швеция сложи край на две десетилетия военно необвързване през март, когато се присъедини към НАТО, след като подаде молба за членство към водения от САЩ военен съюз след нахлуването на Русия в Украйна.

Страната драстично оряза разходите си за отбрана след края на Студената война, но промени курса си след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

През март 2022 г., след като Русия нахлу в Украйна, Стокхолм обяви, че отново ще увеличи разходите си, стремейки се да отделя 2% от БВП за отбрана „възможно най-скоро“.

В края на миналата година правителството заяви, че военните разходи ще надхвърлят целта от 2% през 2024 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня