Шри Ланка скоро ще възобнови екзекуциите мораториум върху смъртното наказание, продължил 42 г., заяви президентът Маитрипала Сирисена.

Все пак Коломбо няма да екзекутира петима осъдени на смърт за наркотрафик пакистанци, а ще ги предаде на родината им, където да бъдат екзекутирани.

Индия одобри смъртно наказание за насилие на момичета под 12 години

Петимата пакистанци са сред 18-те души, сред които има и една жена, които са осъдени на смърт за наркотрафик и чиито екзекуции ще бъдат изпълнени, каза Сирисена. Президентът не уточни кога ще бъде първото обесване.

„Решен съм да се прилага смъртното наказание за сериозно престъпления с наркотици и ще започна със списъка [на 18 души], даден ми от затворите“, каза президентът на среща с обществеността в северните райони на страната.


Възможно е смъртно наказание за жените, заподозрени в убийството на Ким Чен-Нам

Сирисена каза, че ще проведе разговори с новия премиер на Пакистан Имран Хан за репатрирането на осъдените пакистанци и за екзекутирането им там.

Международните групи за защита на правата на човека и Европейският съюз поискаха от Шри Ланка да преосмисли позицията си, откакто Сирисена съобщи миналия месец, че иска да сложи край на мораториума върху обесването.

Полицията е убедена, че намиращия се в индийския океан остров е използван като транзитен пункт от наркотрафикантите. Според официалната статистика, към миналия месец в затворите в страната има 373 осъдени на смърт, от които 18 за наркотрафик.
БГНЕС