Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси нарече решението за трайно блокиране на акаунта на американския президент Доналд Тръмп като правилно, но опасно като прецедент за мощта на компанията. По-рано Twitter и Facebook обявиха безсрочно замразяване на акаунтите на Тръмп, обвинявайки го в подстрекателство към насилие.
  Други социални мрежи последваха примера. „Не празнувам и не съм горд, че трябваше да блокираме акаунта на Доналд Тръмп в Twitter ... След ясно предупреждение, че ще предприемем това действие, взехме решение въз основа на най-добрата информация, която имахме относно физическите заплахи за сигурността - както в Twitter, така и извън него. Беше ли правилно? Вярвам, че това беше правилното решение за Twitter ", написа Дорси в Twitter.



"Вярвам, че блокирането идва в крайна сметка заради нашата (на Туитър) неспособност да насърчим здравословната комуникация. И е време да помислим за нашите действия и за нашето обкръжение“, каза ръководителят на компанията.

"Необходимостта да се предприемат тези действия разделя обществото. Те ни разделят, ограничават способността за изясняване, коригиране и извличане на поука. И създават прецедент, който според мен е опасен: силата на един човек или корпорация е над глобалния обществен дебат", каза още Дорси.


Twitch, Twitter, Facebook, Youtube и Instagram блокираха акаунтите на Тръмп за различен период от време заради изявленията му преди безредиците на 6 януари във Вашингтон.

Причината бяха видео и текстови съобщения в социалните медии до протестиращите, завзели сградата на Капитолия във Вашингтон. Призовавайки ги, от една страна, да се държат мирно и да се приберат вкъщи, Тръмп същевременно ги нарече „патриоти“ и отново повтори тезата си за изборна измама при победата на Джо Байдън.

Превод и редакция: DarikNews