Решението на Вашингтон да прати допълнителни войници в Източна Европа е "деструктивна стъпка", каза за агенция Интерфакс руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, предаде ДПА.

По думите му това ще засили напрежението в региона и "за радост на властите в Киев" ще стесни пространството за политически решения за напрежението около Украйна.

Пентагонът: САЩ изпраща още американски военни в Румъния, Германия и Полша

"В отговор на засилващото се напрежение в Украйна САЩ ще изпратят в Полша 1700 войници", написа днес в социалните мрежи полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от ПАП.

"От самото начало Полша категорично се противопоставяше на всички прояви на агресия и терор от страна на Русия и поставяше този въпрос на международната сцена", заяви той. По думите му този жест на солидарност от страна на Съединените щати е поредният важен символ на единството и сътрудничеството между демократичните страни и предупреждение към руския президент Владимир Путин.


Борис Джонсън към Путин: Руско нападение срещу Украйна ще е трагична грешка

По-рано днес Пентагонът съобщи, че около 2000 американски войници ще бъдат изпратени в близко бъдеще в Германия и Полша, а 1000 военнослужещи на САЩ, намиращи се в Германия, ще бъдат предислоцирани в Румъния.
БТА