Русия води "тиха дипломация" със САЩ за потенциална размяна на затворници, която може да включи баскетболната звезда Бритни Грайнър, заяви руското министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс.

Грайнър, която е двукратна олимпийска златна медалистка и звезда от Женската национална баскетболна асоциация (WNBA) на САЩ, получи на 4 август в Русия девет години затвор по обвинения в употреба на наркотици - присъда, която американският президент Джо Байдън нарече "неприемлива".

"В ход е тиха дипломация, която би трябвало да даде резултат, ако Вашингтон поеме по този път, а не се втурне към пропаганда чрез медийна шумотевица, за да трупа точки преди изборите", каза Иван Нечаев, говорител на руското външно министерство, визирайки междинните избори в Съединените щати през ноември.

По-рано Кремъл заяви, че представители на американските власти подкопават усилията за размяна на затворници, като прибягват до "мегафонна дипломация" по случая.


Вашингтон е предложил размяна на руския трафикант на оръжие Виктор Бут за Грайнър и бившия морски пехотинец Пол Уилан, съобщиха за Ройтерс източници, запознати със ситуацията.

Уилан, който притежава американски, британски, канадски и ирландски паспорт, беше осъден през 2020 г. на 16 години затвор за шпионаж - обвинение, който той отрича.
Грайнър, на която в Съединените щати е бил предписан медицински канабис за облекчаване на болки от хронични травми, беше задържана на 17 февруари на московското летище "Шереметиево" с пълнители за електронна цигара, съдържащи масло от хашиш, в багажа.

Канабисът е незаконен в Русия както за медицински, така и за развлекателни цели.

Грайнър, която се призна за виновна по обвиненията, заяви, че е допуснала грешка, като по невнимание е опаковала пълнителите за електронна цигара, докато е бързала да хване полета си за Русия.
БТА