Роджър Федерер ще сложи край на състезателната си кариера след участието си на турнира „Лейвър Къп“, който започва следващата седмица седмица.

Тина Търнър купи имение край Цюрихското езеро, ще е съседка на Федерер

Новината обяви лично носителят на 20 титли от турнири от Големия шлем. 41-годишният швейцарец не е играл от Уимбълдън 2021, когато претърпя трета операция на коляното.
 

Посланието на тялото ми към мен напоследък е ясно“, каза Федерер. "Изиграх повече от 1500 мача за 24 години. Тенисът се отнасяше с мен по-великодушно, отколкото някога съм си мечтал, затова сега трябва да осъзная, че е време да прекратя професионалната си кариера", добави тенисистът.

И отправи послание към любимата игра: „Към играта на тенис, обичам те и никога няма да те изоставя. От всички дарове, които тенисът ми е предоставял през годините, най-великият, без съмнение, бяха хората, с които се срещнах в професионалния ми път: приятели, съперници и най-вече феновете, които дават живота си", каза Федерер. 



 Джокович нокаутира жена с топка, изритаха го от US Open (ВИДЕО+СНИМКИ)

Роджър Федерер прави професионалния си дебют на 16 години през 1998 г. и спечели първата си титла от Големия шлем на Уимбълдън през 2003 г.

Днес той завършва кариерата си с рекорден брой от осем победи на сингъл при мъжете в All England Club. Последният триумф на Федерер в Големия шлем дойде на Откритото първенство на Австралия през 2018 г., когато на 36 години той стана вторият най-възрастен мъж, печелил голяма титла на сингъл в Оупън ерата.
 

След като се издигна до номер едно в света за първи път през 2004 г., той прекара 310 седмици като водещ играч в ATP Tour по време на кариерата си - рекорд, докато не беше надминат от Джокович през февруари 2021 г.