Противопоставянето между израелски и ирански сили в Сирия ескалира рязко рано тази сутрин, когато според Израел иранските сили "Ал Кудс" са изстреляли залп от 20 ракети по негови позиции на Голанските възвишения, пише американският в. "Вашингтон пост".

Това е първият случай, при който ирански сили са стреляли пряко по израелски части, отбелязва израелски военен говорител.

Най-малко 23 убити при израелските удари в Сирия - петима сирийски войници и 18 проправителствени бойци, според мониторингова организация, цитирана от Франс прес.

Израел не иска война с Иран, увери Нетаняху

Сирийската държавна новинарска агенция САНА заяви, че Израел е обстрелял цели близо до град Кунейтра, разположен на изток от Голанските възвишения, и сирийската противовъздушна отбрана е отговорила на нападението. 

След това е последвала нова поредица удари. Израелската армия подчерта, че гледа много сериозно на случилото се и е подготвена за широк спектър от сценарии.

Израел заяви, че разполага с неоспорими доказателства за тайна иранска ядрена програма

Десетки ракети са били изстреляни снощи от Сирия по окупираната от Израел част от Голанските възвишения, потвърди Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес. Израел съобщи, че е отговорил на огъня от Кунейтра с обстрел на ирански военни обекти в Сирия.



Майк Помпейо: САЩ са редом с Израел в борбата срещу Иран

Високопоставен сирийски представител потвърди изстрелването на ракети от Сирия, но подчерта, че Израел е стрелял първи. Той заяви, че в отговор на израелската агресия са били изстреляни над 50 ракети "земя-земя".

Междувременно ТАСС съобщи, че по време на атаката тази нощ Израел е изстрелял по територията на Сирия повече от 70 авиационни и тактически ракети, повече от половината от които са били свалени от сирийската противовъздушна отбрана. Агенцията се позова на руското министерство на отбраната.

При нападението са били използвани 28 израелски самолети Ф-15 и Ф-16, които са изстреляли около 60 ракети "въздух-земя" в различни райони на Сирия. Израелската армия е изстреляла също и повече от 10 тактически ракети "земя-земя".

Повече от половината израелски ракети са били свалени от сирийските сили.
БТА