Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс ще приеме във Вашингтон либийския външен министър Абдел Рахман Шалкам, съобщи говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак, цитиран от Асошиейтед прес.

Отношенията между Либия и САЩ се затоплят след като приеманата някога като терористична заплаха от Вашингтон африканска държава се отказа от оръжията за масово поразяване през 2003 г. САЩ и Либия възстановиха пълни дипломатически отношения, а Либия стана непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН с двегодишен мандат от 1 януари т.г., отбелязва АП. Този месец Либия е и председател на Съвета за сигурност.

За да продължат отношенията между двете страни в положителна посока, "все още има да се направи много за установяването на основните свободи в Либия", заяви Шон Маккормак. Кондолиза Райс ще обсъди с Абдел Рахман Шалкам "дневния ни ред за Съвета за сигурност и нещата, които се надяваме да свършим през този месец, а и през следващите години в Съвета за сигурност", добави говорителят на Държавния департамент на САЩ.