Райс ще приеме либийския външен министър
Райс ще приеме либийския външен министър / netinfo

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс ще приеме във Вашингтон либийския външен министър Абдел Рахман Шалкам, съобщи говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак, цитиран от Асошиейтед прес.

Отношенията между Либия и САЩ се затоплят след като приеманата някога като терористична заплаха от Вашингтон африканска държава се отказа от оръжията за масово поразяване през 2003 г. САЩ и Либия възстановиха пълни дипломатически отношения, а Либия стана непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН с двегодишен мандат от 1 януари т.г., отбелязва АП. Този месец Либия е и председател на Съвета за сигурност.

За да продължат отношенията между двете страни в положителна посока, "все още има да се направи много за установяването на основните свободи в Либия", заяви Шон Маккормак. Кондолиза Райс ще обсъди с Абдел Рахман Шалкам "дневния ни ред за Съвета за сигурност и нещата, които се надяваме да свършим през този месец, а и през следващите години в Съвета за сигурност", добави говорителят на Държавния департамент на САЩ.