Новият френски премиер Жан Кастекс заяви пред парламента, че борбата срещу радикалния ислямизъм ще бъде един от големите приоритети на правителството му, предаде Франс прес.

Кастекс, който оглави кабинета на 3 юли, каза, че след лятната ваканция ще бъде внесен законопроект срещу сепаратизмите. Той се обяви против "затварянето на някои групи по етнически или религиозни принадлежности".

"Светското начало е главна ценност на републиката, основа на сцеплението в обществото. Никоя религия, никое мисловно течение, никоя група не може да си присвоява общественото пространство и да нарушава законите на републиката", заяви той пред депутатите от Националното събрание.

По въпросите на сигурността Кастекс заяви, че държавата ще отговори твърдо на "свръхбуйните малцинства" и че няма да позволи битовата престъпност да стане норма.


"На много места дребната престъпност и нецивилизовано поведение. . . се разраснаха до такава степен, че пречат на ежедневието на хората. Те се разраснаха, защото заради липсата на съдебен отговор, се установи безнаказаност", заяви Кастекс.
 
БТА