/ БТА
Вячеслав Володин, председателят на руската Държавна дума, обвини днес НАТО, че участва във войната с Украйна, като намекна, че съюзът играе роля при взимането на военни решения.

Новините идват ден след като руският президент Владимир Путин предупреди, че Западът ще влезе в директен сблъсък с Русия, ако позволи на Украйна да нанася удари по руската територия със западни оръжия с голям обсег.

Путин каза, че даването на подобно разрешение ще промени естеството на конфликта.

Володин, който не представи доказателства за твърденията си, каза, че НАТО помага на Украйна при избора кои руски градове да атакува и при планирането на конкретни военни операции, и че дава нареждания на Киев какво да прави. 

"САЩ, Германия, Великобритания и Франция обсъждат възможността Украйна да нанася удари с оръжия с голям обсег по територията на нашата страна. Това не е нищо по-различно от опит да бъде скрито тяхното директно участие във военните действия", написа Володин в  "Телеграм".

"Всъщност САЩ и съюзниците им се опитват да си дадат сами на себе си разрешение да извършват агресия с ракети срещу Русия", заяви председателят на Държавната дума.

Володин каза още, че освен съветници и инструктори от НАТО, в Украйна действат още наемници и има цели бойни единици, въоръжени с предоставени от НАТО оръжия.

"Те (представителите на НАТО) определят кои градове в страната ни ще бъдат атакувани, координират военни операции и дават заповеди. НАТО се превърна в участник във военните действия в Украйна. Те воюват срещу страната ни", каза Володин.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Захариев/БТА